06-02-06

dtdtdtdtdt

Stoem kind da ik ben... In plaats van vorige week een beetje van mijn vakantie te genieten... Ik wist eigenlijk wel dat een vriendin van mij thuis zat omdat ze pas geopereerd is, maar waarom belde ik haar dan niet om gezellig iets samen te doen? Waarom denk ik altijd dat niemand iets leuks met mij wil doen? Dit weekend stelde ze het zelf voor (om deze week leuke dingen te gaan doen), maar ja, die thesis ligt ook nog op mij te wachten.

 

Ik denk dat ik een soort van faalangst heb voor die thesis ofzo. Ik durf er maar amper aan te beginnen, omdat ik weet dat het niveau waarop ik schrijf niet erg hoog ligt en ik heb echt schrik dat het zo slecht zal zijn dat ik er niet door zal zijn. Gevolg, in plaats van een klein jaar heb ik nu nog een dikke drie maanden om dat ding te schrijven. Deze middag vlieg ik er nog eens in, ik beloof het! Woensdag is die afspraak met mijn promotor en ik moet haar toch echt tonen wat ik al gedaan heb. Hoewel ik voor de moment veel zin heb om te beginnen wenen aan haar bureau om te zeggen dat ik niet gemaakt ben voor dit soort dingen en dat het nooit zal lukken. Ook al weet ik nu al dat ik dat nooit zal doen en dat ik braafjes zal proberen te beweren dat ik echt al hard gewerkt heb en dat 'het allemaal al klaar zit in mijn hoofd'...

 

Over schrijven gesproken. Ik heb gisteren (zoals bijna elke avond tegenwoordig) een tijdje met Jean gebabbeld op msn.  Op een gegeven moment schreef ik een zin met 'word hij'. Nu vroeg hij mij of het niet 'wordt hij' moet zijn. Nu dacht ik om één of andere bizarre reden dat als die 'hij' achter het werkwoord staat er geen 't' bij moest.  Maar hoe zit da nu eigenlijk? Ik weet het zelf niet zo goed en ik schaamde mij nogal, omdat ik aan hem niet kon uitleggen wat nu zeker het juiste was. Ik ben nooit een kei geweest in spelling en grammatica. Dus, wie wil er efkes aan mij uitleggen hoe da zit, zodat ik het daarna aan Jean kan vertellen. Kwestie van hem juist nederlands te leren hé.

11:37 Gepost door A-girl | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Tip voor dt-kwesties Omdat word op een d eindigt en een d hetzelfde klinkt als een t, is het moeilijk om te weten wat het nu juist moet zijn. Hetzelfde geldt voor andere werkwoorden met een stam op d. Een trucje is dat werkwoord met de d te vervangen door 'lopen'. Dus als je je afvraagt of "word(t) hij' met d of dt is, dan zeg je gewoon eens: "loopt hij". Achter de stam loop komt een t, dus achter word komt dan ook een t. Bij het werkwoord lopen hoor je altijd of er een t staat of niet, en dan kan je die er bij 'worden' aanzetten als het nodig is.

Hopelijk begrijp je het. Anders kom je het nog maar eens vragen!

Groetjes,

Gepost door: liza | 06-02-06

... altijd stam + t

hij werkt - werkt hij
hij wordt - wordt hij

Gepost door: Bezeke | 06-02-06

idem als bezeke en liza... ik wens je heel erg veel succes toe met je thesis, dat komt wel in orde hoor!!!!

Good luck!

Gepost door: RedRose | 06-02-06

word jij Altijd een 't' achter de stam, behalve als je of jij achter het werkwoord staat.
Zo zeg je bijvoorbeeld ook "loop jij".

Grtjs

Gepost door: ikke | 06-02-06

De commentaren zijn gesloten.